1066 Budapest, Teréz krt. 8. +36 30 465 13 81 H-K-CS-P: 9-19, Sze: 9-20, Szo-V: zárva

Kávé és egészség

A Kávé (COFFEA ARABICA)

A kávé az egyik legismertebb növény, a belőle készült ital pedig világszerte a legnépszerűbb élvezeti cikk. A kávé a kávécserje nevű örökzöld növény termésének a kávébabnak a feldolgozott magja, az ebből készített kesernyés ízű, élénkítő hatású italt kávénak nevezzük.

A kávé fő hatóanyaga a koffein (0,3–2,5%).

A pörkölés során képződő, a kávé aromájáért felelős anyagok száma meghaladja a százat. Arra vonatkozóan nincsenek pontos feljegyzések, hogy mikor kezdtek a kávéból frissítő hatású italokat készíteni, mikor és hogyan jöttek rá a pörkölés, darálás és főzés különféle fogásaira.

 

A kávé főbb hatásai:

Egyre több friss tanulmány leszögezi, hogy a kávéivás nem ártalmas a szív- és érrendszerre, sőt még hasznos is lehet. A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is.  A kávéban található koffein biztosítja a szervezet magnézium és B2-vitamin szükségletét.

Vannak olyanok, akik a koffein hatása miatt nem isznak kávét,  ám az új DXN kávé mentes a koffein negatív hatásaitól. Lefekvés előtt is nyugodtan fogyasztható, mert relaxáló hatása révén elősegítheti a nyugodt alvást. Az egészségre gyakorolt jótékony hatását a hozzáadott  ganoderma kivonatnak köszönheti.

 

Termesztése

Bár a Coffea nemzetség nagy létszámú, csak két jelentős tagjának terméséből készítenek kávét: az arab kávéból (Coffea arabica) és a robusta kávéból  (Coffea robusta). A két faj környezeti igényei erősen eltérőek. A Coffea arabica adja a jobb kávéalapanyagot, de kényesebb a robustánál, termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel. A kávécserjék fejlődéséhez a tökéletes feltételeket csak 900 méter feletti trópusi területeken lehet biztosítani, hiszen nélkülözhetetlen számukra a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség és a 15-24 °C közötti hőmérséklet. Az arabica adja a kereskedelemben kapható kávék 75%-át. A robusta igénytelenebb, ellenállóbb, tűri a hőséget és a nagy páratartalmat, termőterülete a 900 méter alatti trópusi síkságokon van. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik, a többi kávétermelő ország az arabicát favorizálja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tévhit, hogy nem mindegy, főzött vagy instant kávét fogyasztunk.

A kávé jótékony hatásai szempontjából nem lényeges, hogy főzött vagy 100 százalék valódi kávéból készült instant kávét fogyasztunk. Az instant kávé is rendelkezik a kávé minden pozitív élettani hatásával, hiszen kizárólag 100% kávéból készül, tartósítószer és mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül.

Néhány érdekesség  kávéról:                                

– VIII. Kelemen pápa azt mondta: „A kávét meg kell keresztelni, mert igazi keresztény ital!” Ettől kezdve a kávé tisztelete azon kevés dolog egyike lett, melyben a világ keresztény és muszlim része egyetért


– J.S. Bach egy korabeli német mozgalom, mely szerint a kávé meddővé teszi a nőket, kigúnyolására írta meg híres Kávé- kantátáját


– kortárs beszámolók szerint Balzac életében kb. 50.000 csésze kávét ivott meg, hisz egész éjszaka dolgozott művein, valamint Voltaire is napi 50-70 csészényit fogyasztott kedvenc italából


– minden 30 másodpercben 120.000 csésze kávét isznak meg naponta, csak Európában


– a kávéban számos bizonyítottan jótékony hatású vegyület, mint fenolsavak (pl. a klorogénsav), antioxidáns hatású polifenolok (pl. a különböző izoflavonok, katechinek, flavononok, stb.) találhatók


– egy csésze kávéban akár 2–3x annyi antioxidáns hatású vegyület található, mint ugyanakkora mennyiségű zöld teában


 

A kávéval kapcsolatos viták a folyamatos kutatásoknak köszönhetően jelentősen csökkentek, mivel az új kutatási eredmények alátámasztják pozitív hatását.

Az utóbbi években végzett klinikai vizsgálatok eredményei azt a feltevést erősítik meg, hogy a kávé fogyasztása korántsem olyan káros, mint azt sokan gondolják.

A világ 25 legismertebb kávéspecialitása:

Kávé és egészség!

Az egészséges életmódra törekvők számára a kávéivással a koffeintartalom és a savas tulajdonság a probléma. Létezik azonban egy olyan kávé, amely megfelel ezeknek az egészségügyi elvárásoknak, emellett felturbózza szervezetünk védekező rendszerét. Félreértés ne essék, senkit nem kívánunk rávenni a kávézásra, inkább bemutatjuk egy egészséges változatát azoknak, akik nem tudnak meglenni nélküle! A kávéval kapcsolatos viták a folyamatos kutatásoknak köszönhetően jelentősen csökkentek, mivel az új eredmények alátámasztják pozitív hatását. Egyre több friss tanulmány leszögezi, hogy a kávéivás nem ártalmas a szív- és érrendszerre, sőt  még hasznos is lehet. A kávéforgalmazók célja, hogy a jövőben speciális kávétípusokat fejlesszenek ki, amelyek egészségre gyakorolt hatását tovább javítják. Kevesen tudják azonban, hogy ilyen kávé már létezik és ez nem más, mint a kiváló minőségű DXN kávé! Vannak olyanok, akik a koffein hatása miatt nem isznak kávét, ám az új DXN kávé mentes a koffein negatív hatásaitól. Lefekvés előtt is nyugodtan fogyasztható, mert relaxáló hatása révén elősegíti a nyugodt alvást. A DXN kávé természetes brazil kávé, egészségügyi hatását a hozzáadott pecsétviaszgomba-kivonatnak (Ganoderma lucidum) köszönheti.

A ganoderma közel kétszázféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, zöme antioxidáns hatású. Magas koncentrációban találhatók benne a megfelelő ph-szint kialakításához szükséges alkaloidok. Leggyakrabban említett előnyei, amik az alábbi lehetséges hatásokat okozhatják: immunserkentő, baktériumellenes, gyulladás gátló, kandida-ellenes, vérnyomásszabályozó, koleszterin- és vércukorszint-csökkentő, hat a szív- és érrendszerre, stresszoldó, javítja az alvást, növeli az agyba jutó oxigén mennyiségét, normalizálja a testtömeget, elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetből.

Hidd el a kávé mértékkel fogyasztva egészséges!

Mi tudván ezt mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kávéivás élvezetét ne árnyékolja be a “bűntudat”, hogy akár csak egy kicsit is árthatunk az egészségünknek. A DXN fekete kávé a paleolit feltételeknek megfelelő, kiváló minőségű közepesen pörkölt arabica kávé, ganoderma extraktummal, minden adalékanyag hozzáadása nélkül.

Fogyaszd bátran, egészségedre!

 

 

Tej / Tejszín


Tej

A tej napjainkban  vitatott élelmiszer lett, ezért mi nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy egyedülálló választék álljon rendelkezésedre, a kedvenc  kávéd elkészíttetése során. Választhatsz állati, és növényi eredetű italokból, felár fizetése nélkül!

NÖVÉNYI ALAPANYAGÚ TEJEK:

Szójatej

Helyesen szójaital és nem tej, de kiválóan alkalmas a tehéntej alternatívájaként. Teljesen vegetáriánus ital, magas fehérje és alacsony zsírtartalommal. Koleszterint nem tartalmaz. A laktózérzékeny, vagy a tejet egyáltalán nem toleráló embereknek különösen előnyös: egészséges és tápláló kiegészítő.

 

Rizstej

A rizstej könnyen emészthető fehérjéje, az egyik legjobb hipoallergén (más termékekhez képest ritkábban okozhat allergiás tüneteket), teljes értékű fehérjeforrás, azaz mind a kilenc esszenciális aminosavat (fenil-alanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin) tartalmazza, amiből a fehérjék felépülnek. Emellett tartalmaz még nem esszenciális aminosavat is, E- és B-vitamint, kalciumot, vasat, keményítőt, rostot és szerves sót.

 

Kókusztej

A kókusztej a kókuszdió reszelt húsából készült ital. Színe és íze a tejre hasonlít, de annál sűrűbb, ami magasabb olajtartalmának tudható be. A kókusztej enyhén édes íze hasonlít a tehéntejhez és ha a megfelelően készítik el vele az ételt, akkor elvileg egyáltalán nem lesz az adott ételnek kókusz aromája. A kókusztejet nyersen, önmagában is fogyaszthatjuk, de teákban, kávékban a tej helyettesítője is lehet. A vegetáriánusok és a laktózérzékenyek is előszeretettel fogyasztják.

 

Mandulatej

A mandulatej helytelen kifejezés, hiszen a mandulaitalnak valójában nincs köze a tejhez, éppen ezért a mandulaital laktózmentes és tejfehérje mentes is. Alacsony kalória és zsírtartalmú, nagyon egészséges. Omega- 3 zsírsavval  E-vitaminnal, magnéziummal, cinkkel, vassal, rosttal, szelénnel és kalciummal is ellátja a szervezetedet.

 

ÁLLATI EREDETŰ TEJEK:

Laktózmentes tehéntej

A laktózintoleranciában szenvedők csak ezt a tejet fogyaszthatják. Fontos, hogy a tejnek  100 grammja 0,1 gramm tejcukornál kevesebbet kell tartalmaznia.

 

Zsírszegény tehéntej /0,1 %-os/

A zsírtalan tej (sovány tej) a legjobb választás azok részéről, akik tejet akarnak inni. Nincs benne zsír és koleszterin is csak nyomokban, mégis megtartja többi tápanyagát.

 

Laktózmentes habtejszín

A DXN Coffee a  Magic Milk laktózmentes habtejszínt használja, ami 30% zsírtartalmú tejszínből készül és laktáz enzimet is tartalmaz.

 

Ásványvizek/üdítők


SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ KALÓRIAMENTES, ÍZESÍTETT VIZEK:

Friss alapanyagokból  készítünk: narancsos-meggyes-rozmaringos, epres-mentás, narancsos-citromos-gyömbéres-mentás, uborkás-mentás, erdei gyümölcsös-citromos-mentás

100%-os narancslé: Az egyik legegészségesebb üdítő a frissen facsart narancslé. Mindig rendelésre készítjük, hogy élvezhesd a friss narancs adta ízeket, vitaminokat! Több blendie-nk alapanyaga a friss narancslé!

Saját készítésű limonádék, jeges teák: Kiemelt fontosságú számunkra, hogy az üdítő-frissítő italaink is lehetőleg egészségesek legyenek, ezért az elkészítés folyamán többségében olyan alapanyagokat használunk, amik ennek a kitételnek is megfelelnek.

ÁSVÁNYVÍZ:

Az egészség szem előtt tartása mellett nagyon fontos követelmény volt az alapanyagaink kiválasztásakor a  magas minőségi szint is, ezért döntöttünk a San Benedetto ásványvizek mellett.

San Benedetto: A világ egyik legnépszerűbb forrásvize, a felszín alatti kőzetekből kioldott ásványi anyagokkal gazdagodva, magától tör felszínre, ahol emberi kéz érintése nélkül, teljesen zárt rendszerben, azonnal a palackokba kerül. A San Benedetto forrásvíz összetétele tökéletesen stabil. Az emberi szervezet számára ideális, kalciumban és magnéziumban gazdag, ásványianyag-összetételénél és kivételes tisztaságánál fogva a San Benedetto minden korosztály számára fogyasztható. Ízvilága kivételesen lágy, mellékízektől mentes, diszkrét, tiszta. Finoman elegáns és harmonikus.

San Benedetto ZERO: Napjainkban egyre jobban odafigyelünk az egészséges életmódra, ezért egyre többen tartják fontosnak, hogy mellőzzék a cukros üdítőitalokat, mert hízlalnak, és nem egészségesek. A finom üdítőitalokról azonban nem könnyű lemondani, de szerencsére nem is kell: a San Benedetto cukormentes üdítői lehetővé teszik, hogy továbbra is élvezhessük az üdítőitalok változatos ízvilágát, emellett azonban az egészségünkre és a súlyunkra sincsenek rossz hatással!

ÜDÍTŐITALOK:

Fontosnak tartottuk, hogy a szénsavmentes italok szintén egészségesek és kiemelkedő minőségűek legyenek. Ezért különleges gyümölcslevek közül tudsz válogatni, ha esetleg megszomjaztál.

Gyógynövények


cordyceps
+

CORDYCEPS

(Cordiceps sinensis)

spirulina
+

SPIRULINA

(Arthrospira platensis)

ganoderma
+

GANODERMA

(Ganoderma lucidum)

Kapcsolat:


1066 Budapest, Teréz krt. 8.
+36 30 465 13 81
H-K-CS-P: 9-19, Sze: 9-20, Szo-V: zárva
Kérlek értékeld a kávézót:
tripadvisor

Instagram oldalunk:


Facebook oldalunk: